Ihmisen energiakenttä osa 3. - Chakrat

Ihmisen energiakenttä-postaussarjan kolmannessa osassa tutustutaan chakroihin sekä niiden kanssa työskentelyyn.

Tässä artikkelissa käyn läpi ihmisen seitsemän päächakraa. Jos chakrat kiinnostavat ja haluat tutustua yleisesti chakrojen toimintaan ja mihin ne vaikuttavat, voit käydä tutustumassa artikkeliin Ihmisen energiakenttä osa 1.


Juurichakra

"Minä olen"

Juurichakra on chakroista maadoittavin ja sijaitsee häntäluun alueella. Tähän alueeseen kuuluu kaikki perusturvallisuuteen ja olemassaoloon liittyvät asiat kuten perhe, työ sekä pysyvyyden tunne. Juurichakra yhdistää meidät maanläheiseen ja fyysiseen elämään. Juurichakran elementti on maa. Kehollisesti tähän yhdistetään luusto ja lisämunuaiset.

Juurichakran toimiessa tasapainoisena olo tuntuu juurtuneelta, turvalliselta, tasapainoiselta ja elämä soljuu luonnollisessa rytmissä. Juurichakran kautta ihmisellä on perustus elämälle, jonka mukaan elää. Epätasapainossa voi korostua materiaalinen omistaminen, turvattomuuden tunne ja myös aistillisten nautintojen kautta eläminen, kehon kautta suolisto-ongelmat, huono vastustuskyky ja stressi. Etusijalla saattaa olla omien tarpeiden tyydyttäminen ja puolustautuminen tai voi tuntea epävarmuutta, aivan kuin ei olisi tukevaa maata jalkojen alla.

Juurichakraa voi vahvistaa punaisella värillä, luonto-energialla, fyysisellä liikunnalla (varsinkin alakropan) tai kuuntelemalla rytmikästä musiikkia. Meditoidessa vokaali 'uu' saa energian suuntautumaan alaspäin juurichakraa kohti. Kivistä muun muassa akaatti, granaatti, savukvartsi ja hematiitti toimivat vahvistavasti juurichakran kanssa, sekä tuoksuista neilikka ja setripuu.

Astrologinen yhteys:

 • Oinas/mars: elämänenergia ja eteenpäin vievä voima
 • Härkä: turvallisuuden tunne ja maayhteys, omistaminen
 • Skorpioni/pluto: uudistuminen ja muuttuminen
 • Kauris/saturnus: lujuutta ja käytännöllisyyttä


Sakraalichakra

"Minä tunnen"

Sakraalichakra sijaitsee alavatsan alueella ja sen elementti on vesi. Veden elementti puhdistaa ja huuhtelee niin energioita kuin kehoakin, vapauttaa ja antaa tunteiden virrata, mikä taas auttaa yhteyteen oman sisäisen totuuden kanssa. Sakraalichakran alueeseen yhdistetään tunteiden toiminta ja ihmisen henkilökohtainen seksuaalienergia (feminiininen luomisvoima) sekä hedelmälliset voimat. Se auttaakin muodostamaan ja luomaan uutta. Kehollisesti tähän yhdistetään sukupuolielimet, kehon nesteet, munuaiset ja virtsarakko.

Tasapainoisena elämä soljuu luonnollisesti ja tunteet eivät saa valtaansa, voi tuntea avoimuutta sekä seksuaalienergia merkitsee yinin ja yangin (feminiinisen ja maskuliinisen energian) yhteistä luomisen voimaa ilman suorittamista. Harmonisena sakraalichakra kasvattaa sisäistä eheyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta, aitoja tunteita ja luovaa toimintaa. Epätasapainoisena voi tuntua epävarmuutta, luovuuden puutetta tai vääränlaista ilmaisua, tunteenpurkauksia, jännityksiä, tarpeen tyydyttämistä luonnollisen nautinnon kokemisen sijaan, omanarvontunnon puutetta sekä merkityksellisyyden puutetta.

Sakraalichakraa voi vahvistaa kuun energioilla, vedellä sekä intuitiotyöskentelyllä esimerkiksi unien ja mielikuvien kautta, mikä auttaa sielua puhdistumaan ja vapauttamaan elämää virtaamaan vapaammin. Soljuvan musiikin kuuntelu sekä veden äänet vahvistavat sakraalichakraa. Meditoidessa vokaali 'o' (lyhyenä ja napakkana) saa aikaan ympyrän muotoista liikettä, joka herättää tunteita, yhdistää feminiini- ja maskuliinienergioita. Kivistä vahvistaa muun muassa karneoli ja kuukivi vahvistaa sekä tuoksuista santelipuu ja ylang ylang.

Sakraalichakran astrologinen yhteys:

 • Rapu/kuu: tunteet, itseensä päin kääntyminen ja vastaanottavuus
 • Vaaka/venus: aistillisuus, tasapaino, luovuus
 • Skorpioni/pluto: aistilliset halut ja persoonallisuus


Solar plexus

"Minä teen"

Tuo sisäinen aurinkomme, oman voiman keskus sijaitsee hieman navan yläpuolella. Solar plexuksen elementti on tuli ja perusperiaate olemassaolon ilmeneminen, mielenkiinto sekä itsevarmuus. Kehollisesti tähän yhdistetään vatsa, ruonsulatus, maksa, perna, sappirakko sekä haima. Ihmisen olemus ja yleinen mieliala heijastuu ulkomaailmaan solar plexuksen kautta ja päin vastoin sitä kautta vetää samaa myös puoleensa. Solar plexuksen kautta havaitsee muiden ihmisten värähtelyä. Voisi sanoa, että persoonallisuus asustelee tässä chkarassa, minkä kautta ihminen ilmentää omaa voimaa, tahtotilaa. Solar plexus käsittelee alempien chakrojen tunteita ja toivomuksia ja tuo ne tietoiseen muotoon.

Tasapainoisena solar plexus tuo rauhallista itsevarmuutta, levollista sisäistä elämää, hyväksyntää itsestä kokonaisuudessaan sekä kunnioitusta. Kaikki kokemukset koetaan oppiläksyinä ja ymmärretään syy-seuraussuhteita, mikä eheyttää energioita entisestään ja suojelee matalavärähteisiltä energioilta. Epäharmoniassa kontrollointi, vallan käyttö, levottomuus, tyytymättömyys sekä ahdistus voivat kasvaa. Omanarvontunto voi olla alhainen ja pelko ettei tule hyväksytyksi omana itsenä. Tyydytys löytyy ainoastaan ulkoisista asioista, koska sisäinen levollisuus puuttuu. Myös tekemisen tarve ja suorittaminen korostuvat epätasapainon tilassa, koska sillä saattaa peitellä riittämättömyyden tunnetta, ja myös rentoutuminen voi olla hankalaa.

Solar plexusta voi vahvistaa auringon valolla, ja muilla keltaisilla luonnon elementeillä. Tuliset rytmit ja keltainen väri vahvistaa, sekä meditoidessa vokaali 'oo' (pitkänä), saa aikaan kehän muotoista liikettä, eli suuntautuu ylöspäin ja edistää oloemassaolon ilmenemistä sisäisen eheyden kautta. Kivistä tiikerinsilmä, meripihka, sitriini sekä tuokusista laventeli, rosmariini ja bergamotti vahvistavat solar plexusta.

Astrologinen yhteys:

 • Leijona/aurinko: lämpö, voima, valta ja merkityksellisyyden tunne
 • Jousimies/ jupiter: elämän kokemukset, kasvu, eheys
 • Neitsyt/merkurius: analysointi, tarkkuus ja epäitsekäs palveleminen
 • Mars: energisyys, aktiivisuus, toiminta ja itsensä toteuttaminenSydänchakra

"Minä rakastan"

Sydänchakra sijaitsee rintakehän keskellä, ja onkin kaiken yhdistävä keskus. Elementti on ilma. Myötätunnon, ymmärryksen ja syvällisen elämänilon keskus, niin kaikkea ympärillä kuin itseäkin kohtaan. Sydänchakran kautta löytyy kyky eläytyä ja rakastaa, kuten myös rakkauden eri ilmenemismuodot kuten suru ja pelko. Puhtaana sydänchakran kautta elävä hyväksyy elämän sellaisenaan ja ymmärtää elämän syvempää merkitystä ilman menettämisen pelkoa tai omistamisen halua. Sydänchakrasta ajatus saa voimansa esimerkiksi eheyttämiseen. Kehollisesti tähän yhdistetään sydän, keuhkot, veri ja iho sekä kateenkorva.

Harmonisena sydänchakra auttaa otsachakran selväaisteja toimimaan. Luottamuksen tunne lisääntyy sekä sydänchakran kautta säteilee sydämellisyyttä ja lämpöä, joka avaa myös ympärillä olevien sydänkeskusta. Epätasapainoisena voi olla ettei toiminta ole sydänlähtöistä, jolloin vaivannäköä ei välttämättä arvosteta tarpeeksi, tunteet voi olla ristiriitaisia ja sekavia, sekä olo saattaa tuntua epäilevältä ja epävarmalta. Torjutuksi tulemisen pelko ja loukkaantuminen saattaa vetää kuoreen helpommin.

Sydänchakraa voi vahvistaa keskittymällä vihreään väriin tai esimerkiksi vaaleanpunaisiin kukkiin tai pilviin. Harmoninen musiikki ja vokaalina 'aaa', joka liitetään aistimiseen, ihmettelemiseen ja edustaa avoimuutta ja ennakkoluulottomuutta. Kivistä esimekriksi ruusukvartsi, rodoniitti ja jade, tuokusista ruusu vahvistaa sydänchakraa.

Astrologiset vaikutukset:

 • Leijona/aurinko: lämpimät tunteet, sydämenllisyys
 • Vaaka venus/: kosketus, rakkaus, harmonia
 • Saturnus: egon hillintä, jolloin mahdollistuu epäitsekäs rakkausKurkkuchakra

"Minä puhun (ja kuulen)"

Kurkkuchakra sijaitsee kaulan alueella, sen elementtinä on eetteri ja perusperiaatteena vuorovaikutus ja itsensä ilmaisu. Kurkkuchakra toimii siltana ajatusten ja tunteiden, reaktioiden ja mielihalujen välillä ja ilmennät kurkkuchakran kautta kaikkea sitä, mitä sisälläsi ja energioissasi on. Sakraalichakran luovuus ilmenee todellisuuteen kurkkuchakran kautta. Lisäksi kurkkuchakran kautta ihminen voi tiedostua oman elämän tarkoituksesta, dharmasta. Kehollisesti tähän yhdistetään kaula, niska, leuka, korvat, puhe-elimet, käsivarret ja kilpirauhanen.

Kurkkuchakran ollessa tasapainossa tunteita, ajatuksia ja sisäistä ymmärrystä on helppo ilmaista rehellisesti ja luovuus virtaa hyvin. Verbaalisuus on selkeää ja mielikuvituksellista. Sinun on helppo sanoa myös ei, eikä muiden mielipiteet vaikuta sinuun. Epätasapainoisena kurkkuchakra häiritsee pään ja kehon välistä ymmärrystä, jolloin saattaa esiintyä ylitunteellisuutta tai liiankin rationaalista elämäntapaa. Sisimpiä ajatuksia, tunteita ja sitä millainen ihminen oikeasti on, on hankala ilmaista, ja syyllisyyden pelko saattaa estää tekemästä asioita. Esiintymispelkoa tai huomionhakuisuutta saattaa esiintyä, tai suvaitsemattomuutta niin itseä kuin muitakin kohtaan tai ihminen mukautuu ja miellyttää oman hyvinvoinnin kustannuksellaan muita. Pala voi tuntua kurkussa eikä intuitio toimi kunnolla.

Kurkkuchakraa voi vahvistaa katselemalla pilvetöntä taivasta tai muuten keskittyä vaaleansiniseen väriin, sekä kuuntelemalla korkeasointuista musiikkia. Meditoidessa voi toistaa vokaalia 'ee', joka yhdistää sydämen ja ymmärryksen sekä auttaa kanavoimaan niiden voimia todellisuuteen. Kivistä akvamariini, turkoosi, kalsedoni sekä tuoksuista salvia vahvistaa kurkkuchakraa.

Astrologiset vaikutukset:

 • Kaksoset/merkurius: vaikuttaa kommunikointiin, tiedon ja kokemusten vaihtoon
 • Mars: aktiivinen itseilmaisu
 • Härkä/venus: tilan ja muodon aistiminen
 • Vesimies/uranus: inspiraatio, ymmärtäminen ja riippumattomuusOtsachakra/kolmassilmä

"Minä näen"

Otsachakra sijaitsee keskellä otsaa ja sen perusperiaatteena on olemassaolon ymmärtäminen. Tämän chakran kautta kaikki tietoinen aistiminen tapahtuu, sekä elämä toteutuu ja ilmenee ajatusten ja mielikuvien kautta. Kun tietoisuus kehittyy, liittyy noiden mielikuvien ja ajatusten todellisuuteen ohjaamiseen hurjasti enemmän energiaa. Tämän chakran kautta ilmenee intuitio, aavistukset sekä selväaistit ja viestit. Kehollisesti tähän yhdistetään kasvot, silmät, korvat, nenä, osa aivoista, keskushermosto sekä aivolisäke.

Tasapainoisena toimiessa otsachakra lisää henkistä taitavuutta, eheää näkemystä sekä ymmärrystä. Lisäksi visualisointikykyä ja syy-seuraussuhteiden ymmärtämistä intuitiivisesti. Epäharmoniassa ainoastaan rationaalinen ajattelu korostuu, ja pelkästään järjen kautta säätely on normaalia ja ainoa oikea arvokas vaihtoehto, sekä kokonaisvaltainen näkemys voi olla puutteellinen. Ylimielisyys ja epäusko saattaa korostua. Elämää saattaa ohjata materiaalisuus, ruumiilliset tarpeet sekä yksipuoliset tunteet ja haaveet ja mielikuvituksen käyttö jää käytännön puutteen vuoksi taka-alalle.

Otsachakraa voi vahvistaa tähtitaivaan katselulla, joka lisää laajuutta ja syvyyttä sekä muilla tumman sinisen värin elementeillä. Musiikkina mieltä rauhoittavat soinnut ja meditoidessa vokaali 'ii', joka suuntaa energian liikettä ylöspäin ja lisää inspiraatiota. Kivistä otsachakralle vahvistavia ovat muun muassa lapis lazuli, sodaliitti sekä tuoksuista minttu ja jasmiini.

Astrologinen vaikutus:

 • Merkurius: älykäs ymmärrys ja ajatukset
 • Jousimies/jupiter: innostuminen, näkemykset ja oivallukset
 • Kalat/neptunus: kuvittelun voimaa, intuitio ja sisäinen totuusKruunuchakra

"Minä ymmärrän"

Kruunuchakra sijaitsee päälaella ja sen perusperiaate on puhdas olemassaolo. Kruunuchakran kautta olet yhteydessä korkeampiin värähtelyihin ja sanotaan, että siellä yhdistyy kaikkien chakrojen energiat. Kruunuchakran kautta kokee elävänsä ja olevansa yhteydessä kaikkeen. Tällä alueella elää ymmärryksen kautta. Kehollinen yhteys on aivoissa ja käpylisäkkeessä.

Tasapainossa kruunuchakra vahvistaa sisäisen olemuksen ja ulkoisen elämän yhteyttä. Tietoisuus tuntuu tyyneeltä ja avaralta ja on helppo elää läsnäolon tunteessa. Epätasapainoisen kruunuchakran kanssa voi tuntua jännitystä ja hidasteita, mitkä johtuvat syvimmistä peloista. Nämä rajoitukset voivat estää ihmistä nousemasta korkeimpaan potentiaaliin, ja voi tuntua epävarmuutta ja päämäärättömyytttä, hukassa olemisen tunnetta. Ihminen saattaa sairastua, koska viesti on, että on aika rauhoittua ja ottaa vastuuta omasta elämästä enemmän.

Kruunuchakraa voi vahvistaa avaralla luonnon näkymällä esimerkiksi merellä tai vuorella sekä hiljaisuuden kuuntelemisella. Vokaaleista 'mm', joka liitetään rajattomuuteen ja muodottomuuteen. Kivistä muun muassa ametisti ja vuorikristalli sekä tuoksuista lootus vahvistavat kruunuchakraa.

Astrologiset vaikutukset:

 • Kauris/saturnus: sisäinen näkemys, olennaiseen keskittyminen
 • Kalat/neptunus: ykseys ja rajojen rikkominen, avoimuus

Kategoriat: energiat